imageimageimageimagesocial media links

Bloeddruk

Iedereen krijgt wel een keer te maken met het meten van de bloeddruk. Voor het gezond functioneren van het lichaam is het belangrijk dat de bloeddruk normaal is, niet te hoog en niet te laag. Maar wat is bloeddruk precies en wat zijn de juiste waarden om te hebben? In dit artikel leggen we het uit.

Het bloed is een transportsysteem

Het bloed in ons lichaam wordt rondgepompt door het hart. Het komt via de grote slagaders terecht in steeds kleinere vaatjes, waarna het door een ingenieus kleppensysteem in de aders en door de zuigkracht van het hart weer terug kan komen bij dit orgaan. Heeft u zichtbare blauwe aderen op uw hand of arm? Volg deze eens met uw vinger. U zult zien dat u op sommige plaatsen het blauw ‘weg kan vegen’. Hiermee duwt u het bloed verder in de ader. Het kan niet meer terugstromen door de aanwezige kleppen. Na een tijdje stroomt de ader weer vol met nieuw bloed.

Het bloed vervoert de stoffen die ons lichaam nodig heeft. Door dit transportsysteem krijgen onze cellen zuurstof en energie waardoor ze op een gezonde manier kunnen functioneren. Ook kunnen de cellen afvalstoffen kwijt aan het bloed.

Bovendruk en onderdruk

Door de pompkracht van het hart ontstaat de bloeddruk. In de slagaders is dit veel hoger dan in de aders, omdat het bloed vanuit het hart als eerste in de slagaders komt en het resultaat van de pompkracht dan dus het hoogst is. Spiertjes rond de bloedvaten kunnen de bloeddruk in het vat regelen. Deze knijpen samen (hogere bloeddruk) of ontspannen (lagere bloeddruk). Bij het meten van de bloeddruk worden de bovendruk en de onderdruk gemeten. De bovendruk wordt gemeten op het moment dat het hart pompt, de onderdruk op het moment dat het hart in rust is.

Bloeddruk waarden

De bloeddruk waarden verschillen per persoon. Dit is normaal. De bloeddruk is alleen afwijkend bij een bovendruk van boven de 140 mmHG of een onderdruk van meer dan 90 mmHG.

Bloeddruk meten

De bloeddruk kan bij een bezoek aan de huisarts of eenvoudig thuis gemeten worden. Voor normaal thuisgebruik bevelen wij een bloeddrukmeter van Omron aan. Let op: er kan pas met zekerheid gezegd worden of er sprake is van een afwijkende bloeddruk bij meerdere metingen. De bloeddruk schommelt gedurende de dag. Ook door spanning (bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts) kan de bloeddruk anders uitvallen dan normaal gesproken. Het is daarom belangrijk dat er meerdere metingen uitgevoerd worden op verschillende tijdstippen. Wanneer de metingen meerdere keren afwijken van de normale bloeddruk waarden, dan is er wellicht sprake van een afwijkende bloeddruk.

imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Hart
Verder lezen