Wat is gezonde voeding voor de gewrichten?
“Ik gebruik nu enkele maanden naar tevredenheid Synofit Groenlipmossel Vloeibaar. Wat kan ik verder aan mijn voedingspatroon doen om mijn gewrichten te ondersteunen?”
“Zijn er nog andere adviezen voor de leefstijl die helpen bij het behoud van soepele gewrichten, behalve de producten van Synofit met Curcumine gebruiken, voldoende bewegen en overgewicht tegengaan?”
Met enige regelmaat krijgen wij dergelijke vragen van onze klanten over voeding. De producten van Synofit kunnen immers uitstekend deel uitmaken van de orthomoleculaire voedingsleer. Deze leer bestaat uit een aantal richtlijnen voor voeding in relatie tot de gezondheid van de gewrichten. In dit artikel gaan we daar verder op in. Dit helpt u bij het maken van keuzes om uw gewrichten verder te ondersteunen, zodat u met een comfortabel gevoel kunt blijven bewegen.
De eerste stap is simpel
De eerste stap is om u goed te houden aan de bekende voedingsadviezen. Die zijn voor iedereen simpel op te volgen. Eet minimaal 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag. Kook gevarieerd, dus kies steeds voor andere verse producten. Zet daarbij minimaal twee keer per week verse zeevis op het menu. Deze bevatten immers grote hoeveelheden Omega 3-vetzuren. Verder: eet op regelmatige momenten en eet niet te veel. Het is zeker verstandig om u aan deze basisregels te houden als u extra wilt letten op de gezondheid van uw gewrichten.
Voedingsmiddelen die rijk aan Omega 3-vetzuren zijn
Gelukkig zijn er best veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega 3-vetzuren. Verse zeevis hebben we al genoemd, denk aan haring, zalm, makreel en tonijn. Maar in de oceaan is meer te vinden wat rijk is aan Omega 3-vetzuren, zoals krab, kreeft en gamba’s. Het is echter wel zo, dat deze schaal- en weekdieren soms toxische stoffen kunnen bevatten. Om de nadelige effecten daarvan tegen te gaan, wordt geadviseerd om extra veel verse groente erbij te eten. Weekdieren voorzien uw lichaam verder ook van Glucosamine, Chondroïtine en Hyaluronzuur.
Wat betreft groenten scoren spinazie en postelein hoog met plantaardige Omega 3-vetzuren. Ze bevatten eveneens Calcium en Magnesium in de juiste verhouding. Dit is goed om de botten sterk te houden. Sommige zaden bevatten ook veel Omega 3-vetzuren. De koploper op dit gebied is mosterdzaad.
Hoe beperk ik Omega 6-vetzuren in mijn voeding?
Hoewel we Omega 6-vetzuren in ons lichaam nodig hebben om te kunnen functioneren, krijgen we er zeer gemakkelijk te veel van binnen. Het is misschien minder bekend, maar deze heffen de goede invloed van Omega 3-veturen op. Zorg dus altijd voor een goede balans tussen Omega 3-vetzuren en Omega 6-vetzuren in uw voeding. Om dit evenwicht in uw maaltijden te herstellen, is het verstandig om minder voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan Omega 6-vetzuren.
Zonnebloemolie en margarine bevatten bijvoorbeeld veel van deze vetzuren. Deze kunt u vervangen door gezonde alternatieven zoals kokosolie en roomboter. Olijfolie kan ook, mits u het niet te sterk verhit, omdat er anders schadelijke stoffen ontstaan. Als er een walm af komt, is het te heet.
Noten en zaden – ook een grote bron van Omega 6-vetzuren – kunnen in maaltijden goed vervangen worden door pijnboompitten. Soja (onder andere vlees- en zuivelvervangers) passen ook prima in een voedingspatroon dat minder Omega 6-vetzuren bevat.
Mag ik nog gewoon brood eten?
Granen bevatten veel Omega 6-vetzuren. Daarom schrappen steeds meer mensen brood van hun dieet. Hoewel dit erg ingrijpend is voor onze Hollandse gewoonten, is dat zo gek nog niet. Naast het beperken van Omega 6-vetzuren is dit ook een goede keuze vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten in granen en in sommige gevallen ook bij een lichte intolerantie voor gluten.
Aan de andere kant: brood is wel een belangrijke leverancier van vezels. De aanbevolen hoeveelheid is 30-40 gram vezels per dag. Dus als u minder of geen brood eet, kies dan voor andere vezelrijke voedingsbronnen als fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen en zilvervliesrijst.
En hoe zit het eigenlijk met vlees?
Als u regelmatig vlees eet, kies dan voor de biologische variant. Deze bevat meer Omega 3-vetzuren dan vlees van dieren die in hun leven te weinig beweging hebben gekregen. Dit geldt bijvoorbeeld voor kippenvlees. Maar ook wild – zoals konijn en eend – valt onder ‘Omega 3 rijker vlees’ om dezelfde reden: veel bewegingsvrijheid. Probeer eveneens minder rood vlees te eten, omdat het veel arachidonzuur bevat. Dit vetzuur maakt deel uit van de Omega 6-familie.
Kan ik nog wat extra’s doen?
Sommige groenten, specerijen en vruchten kunnen voor extra ondersteuning zorgen. Denk daarbij aan knoflook, ui, pompoen, rode bieten (rijk aan selenium), broccoli, verse peulvruchten en groene kool. Op het gebied van specerijen zit u goed met kurkuma, gember en rozemarijn. Ook vruchten zoals avocado en zwarte bessen kunnen bijdragen aan het behoud van een comfortabel gevoel.
Nog wat extra voedingstips
Geraffineerde suikers zijn slecht nieuws voor uw gezondheid. Probeer de inname van deze smaakmaker dus te verminderen. Ook kunstmatige zoetstoffen kunt u beter vermijden. Een goed alternatief is steviolglycosiden. Dit is een plantaardige zoetstof die wordt verkregen uit de Stevia-plant. Een ander voordeel: het bevat geen calorieën. Matig daarnaast de inname van alcohol. Het advies is één alcoholisch drankje per dag aan vrouwen en twee aan mannen. Verder is het algemeen aan te raden om de inname van vet en koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Dit met het oog op het behoud van een gezond lichaamsgewicht.
Kan ik nu niet meer eten wat ik lekker vind?
Bij ieder voedingsadvies geldt dat u uiteindelijk zelf bepaalt in hoeverre u erin meegaat. Als het volgen van een bepaald voedingspatroon voor u een zware last is, dan is het wellicht wijs om de richtlijnen met een korreltje zout te nemen. U zou dan bijvoorbeeld kunnen focussen op de andere adviezen voor de leefstijl die goed zijn voor de gewrichten: veel en regelmatig bewegen, zinvolle oefeningen doen en eventueel overgewicht bestrijden. Houd ook in gedachten dat alle kleine beetjes helpen. Dat werkt voor sommigen meer motiverend dan in één keer van alles anders te moeten doen.
Curcuma en zwarte peper (piperine): waarom wel of niet?
Curcumine (Curcuma longa) gebruik je samen met zwarte peper (piperine). Dat is voor velen de meest natuurlijke keuze. Toch kiest Synofit ervoor om géén zwarte peper in de producten te gebruiken. We krijgen hier wel eens vragen over. Dat is de reden waarom we deze uitgebreide informatiepagina voor u hebben gemaakt.
Glucosamine en Groenlipmossel: wat is het verschil?
Glucosamine is als voedingssupplement een ‘oude bekende’. Bijna iedereen die iets zoekt bij de gezondheidswinkel of drogist, komt vroeg of laat wel Glucosamine tegen. Wist u dat er ook Glucosamine in de Groenlipmossel zit? Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 3-12% van de Groenlipmossel uit GAGs bestaat.
Wat maakt GLMax® Groenlipmossel bijzonder?
Synofit is de enige producent van Groenlipmosselproducten die met GLMax® werkt. GLMax® is een unieke selectie en bereiding van de Groenlipmossel. Het betreft geen droog poeder of extract, maar een 100% pure Groenlipmossel in vloeibare én gestabiliseerde vorm.