Curcuma en zwarte peper (piperine): waarom wel of niet?
Een populaire combinatie
Curcumine (Curcuma longa) gebruik je samen met zwarte peper (piperine). Dat is voor velen de meest natuurlijke keuze. Toch kiest Synofit ervoor om geen zwarte peper in de producten te gebruiken. We krijgen hier wel eens vragen over. Dat is de reden waarom we deze informatiepagina voor u hebben gemaakt.
Waarom wel Curcumine met piperine combineren?
Curcuminoïden, de actieve stoffen in de wortel van Curcuma longa, zijn van zichzelf erg slecht biologisch beschikbaar in het lichaam. Dat betekent dat de hoeveelheid die u met de mond inneemt, voor het grootste deel niet op de relevante plaatsen in het lichaam terecht komt en actief kan zijn. Het grootste gedeelte wordt niet eens door de darmwand opgenomen. Oftewel: dit verlaat via de kortste route het lichaam weer. Dat is jammer bij zo’n prachtig ingrediënt!
Fabrikanten van supplementen en ook diëtisten moeten daarom creatief zijn om ervoor te zorgen dat de actieve curcuminoïden daadwerkelijk in het lichaam terecht komen en daar hun werk kunnen doen. Dat kan op allerlei manieren.
Er wordt bijvoorbeeld een emulgator gebruikt (ook wel micellen of vetbolletjes genoemd), zoals polysorbaat. Dit is echter een chemische toevoeging, waar vaak ook nog eens grote hoeveelheden van gebruikt worden. Een ‘Curcumine capsule’ van 800 milligram met volgens het etiket maar zo’n 50 milligram Curcumine bestaat dan voor het overgrote deel uit pure polysorbaat… Dat Synofit hier niet voor kiest, behoeft geen uitleg..!
Zwarte peper kan ook gebruikt worden als toevoeging om de biologische beschikbaarheid te vergroten. Deze keuze is wél natuurlijk en daardoor is dit een stuk populairder dan het toevoegen van chemische stoffen. Ook diëtisten en andere voedingsspecialisten kunnen hiermee uit de voeten. U krijgt dan bijvoorbeeld het advies om door het eten regelmatig een eetlepel Kurkuma (het kruid waar de Curcumine in zit) samen met een theelepel zwarte peper te doen.
Zwarte peper heeft inderdaad een bewezen positieve invloed op de opneembaarheid van Curcumine in het lichaam. Dat deze keuze geliefd is onder gebruikers én voorschrijvers van Curcumineproducten, kunnen wij dus volledig volgen.
Waarom niet Curcumine met piperine combineren?
Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van zwarte peper in een supplement met Curcuma. Op de populaire foodblogs leest u hier zelden over, maar wij vinden het belangrijk om u hierover te informeren.
1. Peper is een scherpe stof die slokdarm, maag en darmen kan irriteren, vooral bij langdurig gebruik en/of wanneer er al sprake is van een gevoelig maagdarmstelsel.
2. De actieve stof in zwarte peper, piperine, heeft de eigenschap om ook de biologische beschikbaarheid van andere stoffen te beïnvloeden. Hoewel dit bij Curcumine dus juist de bedoeling is, kan het een serieus risico vormen wanneer men bijvoorbeeld ook nog geneesmiddelen ernaast gebruikt. Een concreet voorbeeld hiervan hebben we al eens met u gedeeld >>>
3. Tenslotte is zwarte peper niet de meest krachtige ‘booster’ van de biologische beschikbaarheid van Curcumine. De opname wordt wel versterkt, maar de uitscheiding van Curcumine uit het lichaam (de halfwaardetijd) gaat nog even snel als zonder zwarte peper. Hierdoor is het daadwerkelijke effect van Curcumine met zwarte peper toch niet zo groot als je zou willen.
Bio-Curcumine een beter alternatief
Deze drie nadelen hebben Synofit doen besluiten om een beter alternatief te gebruiken: Bio-CM100® Curcumine.
De Curcumine in de producten van Synofit is (1) niet irriterend voor het maagdarmstelsel, heeft (2) niet de invloed op andere medicatie die zwarte peper heeft én (3) is nog eens 6,3 x beter biologisch beschikbaar dan Curcumine met piperine.
Dit laatste is in een wetenschappelijke studie aangetoond (zie grafiek en bron). Bio-CM100® maakt gebruik van de natuurlijke olie (turmeronen) uit de Kurkuma-wortel, wat zowel de opname als de halfwaardetijd in het lichaam vergroot. De halfwaardetijd van Bio-CM100® is bijna 5 uur. Na 8 uur is deze Bio-Curcumine nog steeds niet helemaal uit het lichaam verdwenen!
Bron afbeelding: Antony, B. et al. (2008) Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 70;445-449.
Het mechanisme waardoor Turmeronen ervoor zorgen dat Curcumine goed opgenomen wordt
Links ziet u de gebruikelijke situatie: Curcumine in de darmholte (boven) wordt voor een deel opgenomen in het darmepitheel. Het grootste deel wordt echter door een eiwit, genaamd P-glycoproteïne (Pgp), teruggepompt naar de darmholte. Hierdoor kan het niet door het darmepitheel heen in de bloedbaan terecht komen.
Rechts ziet u de situatie wanneer er Turmeronen zijn toegevoegd. Deze stoffen blokkeren de werking van P-glycoproteïne, waardoor een groot deel van de Curcumine wél door het darmepitheel heen opgenomen wordt in het bloed.
Bekijk onze producten met Bio-CM100® Curcumine:
Glucosamine en Groenlipmossel: wat is het verschil?
Glucosamine is als voedingssupplement een ‘oude bekende’. Bijna iedereen die iets zoekt bij de gezondheidswinkel of drogist, komt vroeg of laat wel Glucosamine tegen. Wist u dat er ook Glucosamine in de Groenlipmossel zit? Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 3-12% van de Groenlipmossel uit GAGs bestaat.
Wat maakt GLMax® Groenlipmossel bijzonder?
Synofit is de enige producent van Groenlipmosselproducten die met GLMax® werkt. GLMax® is een unieke selectie en bereiding van de Groenlipmossel. Het betreft geen droog poeder of extract, maar een 100% pure Groenlipmossel in vloeibare én gestabiliseerde vorm.
Is Synofit Groenlipmossel ook voor u de juiste keuze?
Met enige regelmaat benaderen klanten ons met de vraag of Synofit Groenlipmossel aansluit bij de persoonlijke situatie. Het kortst mogelijke (en eenvoudigste) antwoord is: probeer het eens 80 dagen uit, dan weet u het!
In dit artikel een overzicht voor wie er nog niet helemaal uit is.