Wat zijn Omega 3-vetzuren?
Omega 3-vetzuren zijn een bepaalde categorie van meervoudig onverzadigde vetzuren. Eén daarvan is een zogenaamd essentieel vetzuur, wat betekent dat het lichaam het niet zelf aan kan maken: ALA (alfa-linoleenzuur). De bekendste Omega 3-vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze kan het lichaam wél zelf aanmaken, bijvoorbeeld door ALA om te zetten. Dit gaat echter niet zo gemakkelijk.
Omega 3-vetzuren zijn goed voor de ontwikkeling van het brein en de ogen bij ongeboren kinderen. Bij volwassenen helpen Omega 3-vetzuren om de cholesterolconcentratie in de bloedvaten goed te houden en om de normale werking van het hart in stand te houden.
Bronnen van Omega 3-vetzuren
Het is (als het om de gezondheid gaat) ook belangrijk om op te letten hoeveel Omega 6-vetzuren de voeding bevat. Een verhouding van 3:1 tot 5:1 van Omega 6 ten opzichte van Omega 3 zou optimaal zijn. In de gewone Westerse voeding ligt deze verhouding tussen de 10:1 en 30:1. Een aanvulling met Omega 3 rijke voeding is dus zeer verstandig. Maar waar zit het in?
U heeft vast wel eens gehoord dat allerlei vissoorten rijk zijn aan Omega 3-vetzuren. Vette vis, zoals haring, makreel en zalm, wordt in menig voedingsadvies aanbevolen. Deze vissen maken de Omega 3-vetzuren niet zelf aan. Ze krijgen ze binnen via het voedsel dat ze consumeren (voornamelijk algen). Gekweekte vis bevat dan ook vaak minder Omega 3-vetzuren dan de in het wild gevangen vis.
Ook plantaardig voedsel kan Omega 3-vetzuren bevatten. Bepaalde micro-algen bevatten veel DHA, en bijvoorbeeld kelp bevat veel EPA. Van de verschillende plantaardige oliesoorten bevat olijfolie de gunstigste verhouding Omega 3-vetzuren ten opzichte van Omega 6-vetzuren. Via het internet kunt u zelf op zoek gaan naar andere voedingsbronnen van Omega 3-vetzuren. Supplementen met visolie kunnen ook de behoefte aan EPA en DHA aanvullen. Let er dan wel op dat het een supplement van goede kwaliteit betreft, zonder vervuilingen!
Omega 3 in de Groenlipmossel
De Groenlipmossel is in veel opzichten een bijzonder weekdier. Eén van de bijzonderheden is dat de Groenlipmossel veel verschillende Omega 3-vetzuren bevat. Niet alleen EPA en DHA, zoals in visolie, maar ook ALA, ETE (eicosatrieenzuur), SDA (stearidonzuur), DTA (docosatetraeenzuur) en het in de natuur zeldzame ETA (eicosatetraeenzuur). Meer weten over de samenstelling van de Groenlipmossel? Lees dan eens het artikel over de ingrediënten in de Groenlipmossel>>>
Kies een product van Synofit met Groenlipmossel:
Curcuma en zwarte peper (piperine): waarom wel of niet?
Curcumine (Curcuma longa) gebruik je samen met zwarte peper (piperine). Dat is voor velen de meest natuurlijke keuze. Toch kiest Synofit ervoor om géén zwarte peper in de producten te gebruiken. We krijgen hier wel eens vragen over. Dat is de reden waarom we deze uitgebreide informatiepagina voor u hebben gemaakt.
Glucosamine en Groenlipmossel: wat is het verschil?
Glucosamine is als voedingssupplement een ‘oude bekende’. Bijna iedereen die iets zoekt bij de gezondheidswinkel of drogist, komt vroeg of laat wel Glucosamine tegen. Wist u dat er ook Glucosamine in de Groenlipmossel zit? Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 3-12% van de Groenlipmossel uit GAGs bestaat.
Wat maakt GLMax® Groenlipmossel bijzonder?
Synofit is de enige producent van Groenlipmosselproducten die met GLMax® werkt. GLMax® is een unieke selectie en bereiding van de Groenlipmossel. Het betreft geen droog poeder of extract, maar een 100% pure Groenlipmossel in vloeibare én gestabiliseerde vorm.