Wat voor vetten zitten er in de Groenlipmossel?
De Groenlipmossel staat erom bekend een interessant palet aan Omega 3-vetzuren te herbergen. Omdat voor het kweken van de Groenlipmossel geen extra aanvoer van voeding nodig is, wordt de Groenlipmossel wel gezien als een van de duurzaamste bronnen van meervoudig onverzadigde lange vetzuren (waar ook Omega 3-vetzuren onder vallen). Alles wat ze nodig hebben, halen de mosselen immers zelf uit het schone zeewater bij Nieuw-Zeeland.
Groenlipmossel-olie is anders van samenstelling dan visolie. Er zitten kleine hoeveelheden van allerlei lipiden in, die bij de meeste visolie-producten niet gevonden worden. Lipiden zijn vetten en vetachtige stoffen die niet in water oplosbaar zijn.
In een wetenschappelijk onderzoek is dit nader onderzocht. De ene Groenlipmossel is de andere niet! Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat er globaal significante verschillen zijn tussen mannetjes en vrouwtjes en ook tussen de verschillende lichaamsdelen van de mossel. Verder varieert de samenstelling van de vetten gedurende de levenscyclus van de Groenlipmossel en ook gedurende het wisselen van de seizoenen. In de wisselende seizoenen verandert immers de samenstelling van het plankton in de zee, wat de belangrijkste voedingsbron is voor de Groenlipmossel. Plankton is rijk aan Omega 3-vetzuren en heeft daarmee een directe invloed op de lipidensamenstelling van de Groenlipmossel.
Een afbeelding uit de publicatie (bron zie onderaan). A: Groenlipmossel vrouwtje. B: Groenlipmossel mannetje. C: Mantel. D: Gonade. E: Spijsverteringsklier. F: Spier. G: Hart en voet.
Wist u dat Synofit een speciale selectie mosselen gebruikt voor haar producten?
Lees wat GLMax® Groenlipmossel bijzonder maakt >>>
Uitkomsten onderzoek
De onderstaande bevindingen zijn de gemiddelden van mannetjes- en vrouwtjesmosselen die aan het einde van de lente (november) van 2012 zijn geoogst in de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland.
Soorten lipiden in de Groenlipmossel
Het grootste deel van de Groenlipmossel-lipiden bestond uit fosfolipiden (PL, ongeveer 80%), gevolgd door triglyceriden (TAG, ongeveer 17%). Ook sterolen werden aangetroffen (~2,8%). Verder werden er nog sporen van vrije vetzuren (FFA, ongeveer 0,1%) gevonden.
Soorten vetzuren in de Groenlipmossel
Ongeveer 55% van de vetzuren waren meervoudig onverzadigd, en ongeveer 44% van de vetzuren betrof Omega 3-vetzuren. Dat is heel positief!
De meest voorkomende vetzuren in de Groenlipmossel waren EPA, DHA en palmitinezuur. Verder werd er in de analyse ook gekeken naar de Omega 3-vetzuren ALA, SDA en DPA. De Groenlipmossel had een prachtige totale Omega 3/Omega 6-ratio van ongeveer 7,5.
Wilt u alle details van de studie weten?
Bron: Miller, M.R.; Pearce, L.; Bettjeman, B.I. (2014) Detailed distribution of lipids in Greenshell Mussel (Perna canaliculus). Nutrients 6;1454-1474.
Bekijk al onze producten met GLMax® Groenlipmossel:
Curcuma en zwarte peper (piperine): waarom wel of niet?
Curcumine (Curcuma longa) gebruik je samen met zwarte peper (piperine). Dat is voor velen de meest natuurlijke keuze. Toch kiest Synofit ervoor om géén zwarte peper in de producten te gebruiken. We krijgen hier wel eens vragen over. Dat is de reden waarom we deze uitgebreide informatiepagina voor u hebben gemaakt.
Glucosamine en Groenlipmossel: wat is het verschil?
Glucosamine is als voedingssupplement een ‘oude bekende’. Bijna iedereen die iets zoekt bij de gezondheidswinkel of drogist, komt vroeg of laat wel Glucosamine tegen. Wist u dat er ook Glucosamine in de Groenlipmossel zit? Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 3-12% van de Groenlipmossel uit GAGs bestaat.
Wat maakt GLMax® Groenlipmossel bijzonder?
Synofit is de enige producent van Groenlipmosselproducten die met GLMax® werkt. GLMax® is een unieke selectie en bereiding van de Groenlipmossel. Het betreft geen droog poeder of extract, maar een 100% pure Groenlipmossel in vloeibare én gestabiliseerde vorm.