Vitaliteit: de kracht van het léven
Vitaal zijn betekent: de energie, de motivatie én de veerkracht hebben om op een positieve manier in het leven te staan. ‘Vita’ is het Latijnse woord voor ‘leven’. Als team van Synofit vinden we vitaliteit belangrijk en daarom willen we u graag uitleggen hoe u hier zelf zoveel mogelijk aan kunt doen.
1. Hoe energiek bent u?
Een belangrijk gedeelte van ‘vitaliteit’ bestaat uit de mate waarin u voelt dat u energie (over) heeft. Hoe komt u bijvoorbeeld ’s morgens uit bed? Hijst u zich met moeite overeind en komt u maar moeilijk op gang, of bent u meteen zo fris als een hoentje en stapt u vol bruisende levenskracht de nieuwe dag in? En hoe voelt u zich ’s avonds? Is er dan nog energie over voor een wandeling, of is het batterijtje helemaal leeg..?
Als u hier moeite mee heeft, kunt u de volgende tips wellicht gebruiken:
Zorg voor een goede nachtrust en voldoende diepe slaap. Kies voor een vaste slaaproutine die voor u goed werkt.
Let op uw voeding. Bepaalde voeding is te energierijk, waardoor u juist een ‘dip’ krijgt na het eten. Dit is vooral zo bij koolhydraatrijke, vezelarme voeding. Let er tegelijk op dat u wel voldoende eet. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon met veel verse, onbewerkte producten helpt om lekker in uw vel te zitten. Wees matig met zout, alcohol en suiker en kies voor eiwitrijk. Eventueel kunt u een app gebruiken op uw smartphone, zodat u meer inzicht krijgt in uw voedingsgewoonten (bijvoorbeeld de Eetmeter).
Blijf in beweging. Lichaamsbeweging helpt om weer nieuwe energie te krijgen en het houdt het lichaam sterker.
Begin de dag vroeg. U heeft dan al meteen het gevoel ‘iets gedaan’ te hebben, wat weer motivatie geeft voor nieuwe dingen later op de dag. Als u er behoefte aan heeft: een kort middagdutje of een ‘power nap’ kan helpen om halverwege de dag weer even op te laden.
Ontspan voldoende. Dat kan voor iedereen iets anders betekenen. Voor de ene persoon is dit sport, voor een ander is dit een hobby binnenshuis, muziek luisteren of juist in de stilte wandelen met de hond. Gun uzelf de gelegenheid om tussen de bedrijven door te ontspannen op uw eigen lievelingsmanier.
2. Waar leeft u voor?
Het hebben van een doel in het leven is belangrijk voor iemand die vitaal wil blijven. U heeft dan immers een reden om in beweging te komen en om bezig te zijn. Wat is uw motivatie voor elke nieuwe dag?
Denk bijvoorbeeld aan uw partner, de (klein)kinderen, een sport die u graag beoefent, uw geloof, het (vrijwilligers)werk, uw inzet voor een gemeente of vereniging, uw huisdier, …
Als u denkt dat u in het dagelijkse leven nog motivatie tekort komt, dan zou het kunnen helpen om wat meer te focussen hierop. Denk er dan eens heel diep over na wat uw echte levensdoelen zijn: waar wil ik over een week, een maand, een jaar, tien jaar, … staan? En: wanneer vind ik dat het leven het leven waard is? Wat kan ik zelf doen om zo ver te komen?
Deze (soms grote) projecten kunt u vervolgens onderverdelen in kleinere missies die goed te overzien zijn. Zo kunt u voortaan elke dag wakker worden met de gedachte: vandaag ga ik déze dingen (vul maar in…) doen, want dat vind ik belangrijk. Of: dat brengt me weer iets dichter bij mijn doel. Dat zal u ongetwijfeld motiveren om er elke nieuwe dag weer voor te willen gaan!
Ook helpt het om zoveel mogelijk positief te denken. Bijvoorbeeld door te focussen op de mogelijkheden die u heeft, in plaats van op de dingen die niet (meer) lukken. Negatieve gedachten kosten veel energie en ze leveren niets op…
3. Kunt u tegen een stootje?
Vitaliteit heeft ook te maken met het hebben van veerkracht. In het leven krijgen we nu eenmaal te maken met tegenslagen, ook al ondervindt de ene persoon dit meer dan de ander. Hoe gaat u daar zelf mee om?
Als u goed met de dagelijkse ups en downs kunt omgaan, dus veerkrachtig bent, dan zegt dit ook iets over hoe vitaal u bent. En over hoe vitaal u op de langere termijn kunt blijven.
Tips voor meer veerkracht:
Slaap voldoende. Als u goed uitgerust bent, ziet alles er al een stuk positiever uit. Ook is dit belangrijk voor de weerstand.
Weer die voeding! Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen. Een voedingssupplement kan eventueel de zwakke plekken van het immuunsysteem versterken (antioxidanten).
Werk aan uw lichamelijke conditie. U hoeft geen topsporter te worden, maar als u een algemeen goede conditie heeft dan kunt u ook meer tegenslagen op lichamelijk gebied aan. Een eventuele revalidatie verloopt dan bijvoorbeeld voorspoediger.
Los eventuele irritaties waar u tegenaan blijft lopen zo snel mogelijk op. Onbewust hebben die kleine dingen meer negatieve invloed dan u soms merkt! Door het direct aan te pakken, houdt u uw gedachten ‘opgeruimd’ en kunt u ook mentaal meer tegenslagen het hoofd bieden.
Synofit Curcumine Plus: voor vitaliteit en de gewrichten
Het product Synofit Curcumine Plus is speciaal ontwikkeld om de vitaliteit en de gewrichten te ondersteunen1. Een van de hoofdbestanddelen is Curcumine: een natuurlijke anti-oxidant met een beschermende invloed op gezonde weefsels en cellen.1 Curcumine is verder onder meer goed voor het hart, voor de huid, voor het zenuwstelsel, voor een gezonde vetopslag, voor de bloedcirculatie, voor de gewrichten en voor de lever.1 Daarnaast bevat Curcumine Plus hoogwaardige Astaxanthine van AstaReal®. Deze interessante stof wordt onder invloed van licht gemaakt door echte micro-algen (Haematococcus pluvialis) en is net als de Curcumine 100% natuurlijk. Tenslotte bevat Synofit Curcumine Plus nog plantaardige Algenolie (Omega 3).
1 Evaluatie gezondheidsclaim is lopende
Curcuma en zwarte peper (piperine): waarom wel of niet?
Curcumine (Curcuma longa) gebruik je samen met zwarte peper (piperine). Dat is voor velen de meest natuurlijke keuze. Toch kiest Synofit ervoor om géén zwarte peper in de producten te gebruiken. We krijgen hier wel eens vragen over. Dat is de reden waarom we deze uitgebreide informatiepagina voor u hebben gemaakt.
Glucosamine en Groenlipmossel: wat is het verschil?
Glucosamine is als voedingssupplement een ‘oude bekende’. Bijna iedereen die iets zoekt bij de gezondheidswinkel of drogist, komt vroeg of laat wel Glucosamine tegen. Wist u dat er ook Glucosamine in de Groenlipmossel zit? Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 3-12% van de Groenlipmossel uit GAGs bestaat.
Wat maakt GLMax® Groenlipmossel bijzonder?
Synofit is de enige producent van Groenlipmosselproducten die met GLMax® werkt. GLMax® is een unieke selectie en bereiding van de Groenlipmossel. Het betreft geen droog poeder of extract, maar een 100% pure Groenlipmossel in vloeibare én gestabiliseerde vorm.