Menopauze
De menopauze is een fase die helemaal bij het leven van de vrouw hoort. Toch wordt er zelden openlijk over gesproken. Sommige vrouwen zijn goed voorbereid, terwijl anderen misschien verrast worden door wat er gebeurt.
Wat is de menopauze?
Met het ouder worden, nemen de hormoonspiegels af. Wanneer dit een bepaald punt bereikt, zorgt deze afname in hormoonspiegels ervoor dat de menstruatiecyclus stopt. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55, maar dit verschilt per persoon. De menopauze is de laatste menstruatiecyclus.
In de overgang kunnen we 3 fasen onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór de laatste menstruatie. Menopauze: is de laatste menstruatie. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
De overgang is een natuurlijk proces, maar kan ook worden veroorzaakt of versneld door bepaalde behandelingen zoals chemotherapie. Als u in de overgang komt en zich hier onzeker bij voelt, praat dan met uw dokter. Zo kunt u misschien eventuele ongemakken voorkomen en weet u wat er in uw lichaam gebeurt.
Menopauze of perimenopauze?
Perimenopauze, zoals de naam al aangeeft, is de periode rondom de menopauze. Het is een periode waarin verschijnselen van de menopauze optreden, maar de menstruatie nog geen jaar is gestopt. De perimenopauze duurt tot één jaar na de menopauze.
Kenmerken van de naderende menopauze
Onregelmatige menstruatie
Opvliegers
Vaginale droogheid
Nachtelijk zweten
Slaapproblemen
Stemmingswisselingen
Gewichtstoename
Dunner wordend haar en droge huid
Vermoeidheid
De verschijnselen verschillen echter sterk van persoon tot persoon. Sommige vrouwen merken er zelfs bijna niets van.
Tips voor verlichting van de verschijnselen
Hoewel de menopauze er nu eenmaal helemaal ‘bij hoort’, kan het vaak een vervelende periode zijn door de verschijnselen die er zijn. Hoewel u de menopauze niet kunt stoppen of genezen, zijn er wel tips die u kunt toepassen om het uzelf iets gemakkelijker te maken:
1. Blijf actief:
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlichten van verschijnselen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename.
2. Blijf gehydrateerd:
Voldoende water drinken is belangrijk voor een gezonde huid.
Ondersteun dit met een voedzame drank:
Soja-isoflavonen (glycine max) - 100 mg
Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) - 520 mg
Triterpeenglycosiden - 2 mg
Kuisboombes (Vitex agnus castus) - 400 mg
Teunisbloemenolie (Oenothera biennis) - 500 mg
Gammalinoleenzuur - 50 mg
Linolzuur - 325 mg
Deze drank kan de ruwheid van de huid binnen 6 weken na consumptie verzachten, en na 12 weken verbetert de elasticiteit, gladheid, schilfering en rimpeldichtheid.
3. Eet gezond:
Het eten van fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten kan helpen bij het beheersen van de verschijnselen. Het Meditterane dieet wordt vaak genoemd als advies voor vrouwen in de overgang. Het vermijden van cafeïne, alcohol en gekruid voedsel kan helpen bij het verminderen van opvliegers.
4. Beheers stress:
Probeer diepe ademhalingsoefeningen die stress kunnen verminderen. Dit heeft vervolgens ook een goede uitwerking op de slaap.
Waarom u juist in de winter in beweging moet blijven!
Beweegt u genoeg in het winterseizoen? Ontdek de voordelen van sporten in koud weer en blijf gemotiveerd om uw fitnessroutine te blijven volgen tijdens de wisselende seizoenen.
An apple a day keeps the doctor away
Laat uzelf niet ontmoedigen door de grijze wolken en dalende temperaturen! November is een tijd waarin we ons misschien wat somberder voelen en sneller vermoeid zijn. Maar geen zorgen, want gezond eten – zoals we weten – kan veel oplossen!
Wat te eten voor een sneller herstel bij symptomen van griep en verkoudheid?
Lees in deze blog welke etenswaren helpen om sneller beter te worden wanneer u last heeft van griep of een verkoudheid. We vertellen u over voeding die uw lichaam helpt sterker te worden en hoe slimme keuzes in wat u eet uw welzijn kunnen bevorderen. Ontdek tips om uw afweersysteem te versterken en hoe de juiste voeding bijdraagt aan een sneller herstel!