Gepubliceerd op 30 September, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Menopauze

De menopauze is een fase die helemaal bij het leven van de vrouw hoort. Toch wordt er zelden openlijk over gesproken. Sommige vrouwen zijn goed voorbereid, terwijl anderen misschien verrast worden door wat er gebeurt.

Wat is de menopauze?

Met het ouder worden, nemen de hormoonspiegels af. Wanneer dit een bepaald punt bereikt, zorgt deze afname in hormoonspiegels ervoor dat de menstruatiecyclus stopt. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55, maar dit verschilt per persoon. De menopauze is de laatste menstruatiecyclus.

In de overgang kunnen we 3 fasen onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór de laatste menstruatie. Menopauze: is de laatste menstruatie. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.

De overgang is een natuurlijk proces, maar kan ook worden veroorzaakt of versneld door bepaalde behandelingen zoals chemotherapie. Als u in de overgang komt en zich hier onzeker bij voelt, praat dan met uw dokter. Zo kunt u misschien eventuele ongemakken voorkomen en weet u wat er in uw lichaam gebeurt.

Menopauze of perimenopauze?

Perimenopauze, zoals de naam al aangeeft, is de periode rondom de menopauze. Het is een periode waarin verschijnselen van de menopauze optreden, maar de menstruatie nog geen jaar is gestopt. De perimenopauze duurt tot één jaar na de menopauze.

Kenmerken van de naderende menopauze

Knowledge Advice Image right side

  1. Onregelmatige menstruatie

  2. Opvliegers

  3. Vaginale droogheid

  4. Nachtelijk zweten

  5. Slaapproblemen

  6. Stemmingswisselingen

  7. Gewichtstoename

  8. Dunner wordend haar en droge huid

  9. Vermoeidheid

De verschijnselen verschillen echter sterk van persoon tot persoon. Sommige vrouwen merken er zelfs bijna niets van.

Tips voor verlichting van de verschijnselen

Hoewel de menopauze er nu eenmaal helemaal ‘bij hoort’, kan het vaak een vervelende periode zijn door de verschijnselen die er zijn. Hoewel u de menopauze niet kunt stoppen of genezen, zijn er wel tips die u kunt toepassen om het uzelf iets gemakkelijker te maken:

Knowledge Advice Image right side

1. Blijf actief:

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlichten van verschijnselen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename.

2. Blijf gehydrateerd:

Voldoende water drinken is belangrijk voor een gezonde huid.

Ondersteun dit met een voedzame drank:

  • Soja-isoflavonen (glycine max) - 100 mg

  • Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) - 520 mg

  • Triterpeenglycosiden - 2 mg

  • Kuisboombes (Vitex agnus castus) - 400 mg

  • Teunisbloemenolie (Oenothera biennis) - 500 mg

  • Gammalinoleenzuur - 50 mg

  • Linolzuur - 325 mg

Deze drank kan de ruwheid van de huid binnen 6 weken na consumptie verzachten, en na 12 weken verbetert de elasticiteit, gladheid, schilfering en rimpeldichtheid.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

3. Eet gezond:

Het eten van fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten kan helpen bij het beheersen van de verschijnselen. Het Meditterane dieet wordt vaak genoemd als advies voor vrouwen in de overgang. Het vermijden van cafeïne, alcohol en gekruid voedsel kan helpen bij het verminderen van opvliegers.

4. Beheers stress:

Probeer diepe ademhalingsoefeningen die stress kunnen verminderen. Dit heeft vervolgens ook een goede uitwerking op de slaap.

Knowledge Advice Image left side

Gepubliceerd op 30 September, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen