Gepubliceerd op 12 August, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Ondersteun uw immuunsysteem met deze 5 tips

Niet alleen in de winter is het belangrijk om een gezond immuunsysteem te hebben. Een dipje kan óók in de andere seizoenen erg lastig zijn. Goed nieuws: u heeft hier zelf invloed op! Wij geven u 5 tips om het immuunsysteem te ondersteunen.

Knowledge Advice Image right side

Geef prioriteit aan slaap

Het hebben van een gezonde slaap is de basis van een goed functionerend immuunsysteem. Door elke nacht voldoende kwalitatieve slaap te krijgen, geven we ons lichaam de rust om te herstellen en helpen we ons immuunsysteem om de verdedigingslinies sterk te houden.

In deze lenteperiode is de kans dat u beter slaapt gelukkig groot. Zorg dat u overdag geniet van het zonlicht (als die schijnt 😉) en dat u vlak voor bedtijd fel kunstlicht, zoals dat van beeldschermen, vermijdt. Daarmee helpt u uw systeem om te begrijpen wanneer het tijd is om actief te zijn en wanneer het tijd is om te rusten. Ook kan het helpen om in de uren voor bedtijd het gebruik van bepaalde voedingsstoffen te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van cafeïne (koffie, cola), snelle koolhydraten (chips, zoetigheid) en de hoeveelheid vocht. Deze laatste wordt vaak vergeten, maar het kan ertoe leiden dat u er ’s nachts niet uit hoeft voor een sanitaire onderbreking van uw slaap.

Ontdek de voordelen van beweging

Bij Synofit blijven we er altijd op hameren: blijf bewegen! Voor uw gewrichten, botten en spieren is het hebben van voldoende lichaamsbeweging essentieel. Maar ook voor uw immuunsysteem is bewegen een niet te missen positieve factor.

Lichaamsbeweging vermindert stress en helpt om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Dit beïnvloedt uw immuunsysteem direct (door de invloed op de hormoonhuishouding) en indirect (betere zelfwaardering, betere slaap). Ook dit is in de lente een stuk gemakkelijker. Met het mooie weer is een extra wandeling zo gepiept. Of ga eens één keer per week vaker met de fiets naar uw werk in plaats van met de auto!

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

Ondersteun uw immuunsysteem door de juiste voeding

Uw dieet heeft veel invloed op de gezondheid van uw immuunsysteem. Sommige vitaminen zijn onmisbaar: als antioxidant helpen ze bijvoorbeeld direct bij het beschermen tegen invloeden van buitenaf. Leg uw voedingsgewoonten eens langs de algemeen geldende adviezen. Zorg daarbij in elk geval voor ruim voldoende groente en fruit op uw menu, en beperk sterk bewerkt voedsel.

Tegelijk is het belangrijk om niet te veel te eten. Steeds nét iets teveel eten verhoogt de kans op overgewicht, wat uw immuunsysteem negatief beïnvloedt.

Als u weet dat dit een valkuil voor u is, bedenk dan dat elke structurele verandering begint met kleine stapjes. Vervang bijvoorbeeld eerst alleen één snackmoment per dag door een gezondere variant. Zo kunt u geleidelijk werken aan een gezonder patroon van gewoonten die in uw situatie goed werken.

Goed om te weten: elke leefstijlgewoonte die u twee weken volgehouden hebt, is al begonnen een gewoonte te worden. Streef dus in eerste instantie ernaar om het twee weken vol te houden. En daarna is ‘nog langer volhouden’ als volgende doel een stuk minder ingewikkeld geworden…

Neem afscheid van schadelijke stoffen

Sommige stoffen zijn zó schadelijk dat ze uw immuunsysteem gegarandeerd verzwakken. Simpelweg omdat uw immuunsysteem dan dáár de hele dag druk mee is, in plaats van met het sterk houden van de verdedigingslinies van uw lichaam.

Bij schadelijke stoffen kunt u denken aan overmatig alcoholgebruik en aan de stoffen die u binnenkrijgt bij (mee)roken en bij het gebruiken van ultrabewerkt voedsel.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

Goede hygiëneroutine

Sinds 2020 weten we allemaal hoe we onze handen moeten wassen, en wanneer. Blootstelling aan invloeden van buitenaf is in zekere mate goed voor het immuunsysteem, maar in sommige gevallen is het beter om maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een openbaar toilet, in het openbaar vervoer en bij gezellige feestjes is het geen overbodige luxe om een goede handhygiëne na te streven.

We hopen u hiermee 5 concrete en haalbare tips te hebben gegeven waarmee u uw immuunsysteem helpt om goed te blijven functioneren.

Om over na te denken: welke tip is voor u het grootste struikelblok? En wat maakt het voor u moeilijk om hiermee aan de slag te gaan? Bedenk twee (desnoods kleine) concrete stappen die u kunt nemen om dit te verbeteren.

Opdracht: voer de komende week één van deze stappen uit. Doe er alles aan om dit eerst eens twee weken vol te houden.

Gepubliceerd op 12 August, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen