Gepubliceerd op 11 August, 2024
imageimageimageimagesocial media links

Slaapt u elke nacht als een roosje?

Hoe werkt slaap?

Slaap is belangrijk; zo simpel is het. Volwassenen hebben elke nacht 7 tot 9 uur slaap nodig om energiek te blijven gedurende de dag. Tijdens de slaap doorloopt het lichaam vier fasen, die allemaal van invloed zijn op onze gezondheid.

De eerste fase duurt slechts kort en omvat het proces van in slaap vallen. Tijdens deze fase vertragen de hartslag en ademhaling en beginnen de spieren zich te ontspannen.

Tijdens de tweede fase, die gemiddeld zo'n 25 minuten duurt, vindt er een daling van de lichaamstemperatuur plaats, zijn er geen oogbewegingen en is er verdere vertraging van de hartslag.

De daaropvolgende fase wordt de diepe slaap genoemd en deze duurt het langst. Tijdens deze fase ontspant het lichaam volledig. Ook vinden er in deze fase herstelprocessen plaats, zoals celregeneratie en versterking van het immuunsysteem.

De laatste fase van de slaap is de REM-fase, waarin men droomt.

Tijdens de nacht doorloopt ieder mens deze fase meerdere keren.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

Zowel volwassenen als jongeren die slecht slapen, hebben een grotere kans op het krijgen van gezondheidsproblemen.

Ook kan gebrek aan slaap een negatieve invloed hebben op de hersenen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot sociale problemen, omdat men sneller prikkelbaar is en minder aanpassingsvermogen heeft naar de omgeving toe. Om deze problemen te voorkomen, hebben wij een aantal tips voor u opgesteld waardoor u weer als een roosje slaapt vannacht!

Tips voor een goede nachtrust:

Knowledge Advice Image right side

1. Consistentie: Zorg ervoor dat u elke dag rond dezelfde tijd wakker wordt, zelfs in het weekend. De verleiding is groot om dan uit te slapen, maar dit verstoort uw ritme, waardoor de kwaliteit van de slaap in de nacht(en) erna vermindert.

2. Beperk schermtijd: Beperk schermtijd voor het slapengaan, omdat het blauwe licht van schermen de slaap kan verstoren.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

3. Slaaphouding is belangrijk: Slapen op uw zij, vooral uw linkerkant, is optimaal voor ontspanning van de wervelkolom, bloedcirculatie en spijsvertering. Vermijd slapen op de buik omdat dit nek- en rugspieren belast.

4. Vermijd voedsel, cafeïne en alcohol: Vermijd zware maaltijden, alcohol en cafeïnehoudende dranken 2-3 uur voor het slapengaan, omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op de slaap.

Knowledge Advice Image left side
Knowledge Advice Image right side

5. Zet planten neer op de slaapkamer: Planten kunnen de luchtkwaliteit in de slaapkamer verbeteren, waardoor de slaap mogelijk wordt verbeterd. Hoewel niet alle claims wetenschappelijk zijn bewezen, kan het toevoegen van planten als decoratie geen kwaad.

Welke tips gaat u vanavond toepassen?

Gepubliceerd op 11 August, 2024
imageimageimageimagesocial media links
Tags:
Tips
Verder lezen